Tips για τα φίλτρα αέρα αυτοκινήτου Auto Motive

Tips για τα φίλτρα αέρα αυτοκινήτου

Τα φίλτρα αέρα αυτοκινήτου είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες όσον αφορά την απόδοση του κινητήρα. Σε αυτό το άρθρο θα σας εξηγήσουμε το γιατί και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν ορισμένες συμβουλές από την ομάδα μας για τον καθαρισμό και τη λίπανση του συγκεκριμένου εξαρτήματος.

 

Τα φίλτρα αέρα αυτοκινήτου και η λειτουργία τους

Όπως δείχνει και το όνομά τους, τα φίλτρα αέρα είναι ουσιαστικά ο πνεύομονας του αυτοκινήτου, αφού καθαρίζουν τον αέρα που εισέρχεται στον κινητήρα από μικροσωματίδια και διάφορες ακαθαρσίες. Τοποθετούνται στο σημείο εισαγωγής, εκεί όπου ο κινητήρας του αυτοκινήτου μας «υποδέχεται» τον αέρα που θα αναμειχθεί με καύσιμο ώστε να πραγματοποιηθεί η απαραίτητη καύση για την κίνηση του οχήματος. Η σωστή αναλογία αέρα-καυσίμου μπορεί να βελτιώσει πολύ την απόδοση του κινητήρα, όμως σίγουρα παίζει ρόλο και η ίδια η ποιότητα του αέρα. Όσο πιο καθαρός είναι ο αέρας που φτάνει στον κινητήρα, τόσο τελειότερη θα είναι η καύση, άρα και η απόδοση.

Αν αναρωτιέστε τι μπορεί να συμβεί σε έναν κινητήρα χωρίς φίλτρο αέρα ή με φίλτρο που υπολειτουργεί, η απάντηση είναι μηχανικά προβλήματα και συντόμευση της ζωής του. Ένας κινητήρας χωρίς αυτό το εξάρτημα σύντομα θα βουλώσει από τις ακαθαρσίες που θα περνάν ανενόχλητες, ενώ και το λάδι του θα αλλοιωθεί προς το χειρότερο και έτσι θα χάσει την αποτελεσματικότητά του. Για αυτό το λόγο οι αυτοκινητοβιομηχανίες δίνουν όλο και μεγαλύτερη έμφαση στα φίλτρα αέρα αυτοκινήτων, φυσικά ανάλογα και με την κατηγορία και την τιμή του.

 

Τύποι φίλτρων αέρα

Τα φίλτρα αέρα αυτοκινήτου συναντώνται σε αρκετούς τύπους.

Τα εργοστασιακά φίλτρα αέρα στα περισσότερα συμβατικά αυτοκίνητα είναι τα φίλτρα ελευθέρας ροής-τύπου πάνελ, τα οποία τοποθετούνται μέσα στο λεγόμενο φιλτροκούτι. Κάθε φιλτροκούτι έχει τον κατάλληλο όγκο ώστε να μειώνει την ποσότητα θορύβου και να συγκρατεί όσο το δυνατόν περισσότερες σκόνες και άλλες ακαθαρσίες.

Στα φίλτρα τύπου πάνελ, τα πιο κοινά είναι τα χάρτινα φίλτρα αυτοκινήτου, αφού έχουν καλή σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας. Άλλα υλικά από τα οποία φτιάχνονται τα φίλτρα αέρα είναι η γάζα, τα αφρώδη υλικά και το σύρμα. Το βασικό πλεονέκτημα της γάζας είναι ότι πετυχαίνει καλύτερο φιλτράρισμα του αέρα. Τα φίλτρα από αφρώδη υλικά επιτρέπουν μεγαλύτερη ποσότητα αέρα να μπει στον κινητήρα. Το ίδιο ισχύει και για τα συρμάτινα φίλτρα.

 

Φίλτρο αέρα αυτοκινήτου Auto Motive

 

Ένα άλλος τύπος φίλτρου είναι οι λεγόμενες φιλτροχοάνες. Προτιμώνται σε κινητήρες μεγαλύτερης απόδοσης, ειδικά στις περιπτώσεις όπου δεν επαρκεί το φιλτροκούτι του οχήματος για να εισάγει και να καθαρίσει τον αέρα που απαιτείται. Το βασικό χαρακτηριστικό που τις διαφοροποιεί σε σχέση με τα απλά φίλτρα αυτοκινήτου είναι ότι τραβάει με δυναμη τον αέρα και μετά τον φιλτράρει, αντί να τον φιλτράρει απλά. Αυτό οδηγεί σε καλύτερη απόδοση στο μοτέρ. Μάλιστα, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε φιλτροχοάνη μόνο με πλευρική ροή αέρα (SA – Single Air) ή με πλευρική και κεντρική ροή μαζί (TW- Twin Air).

Δύο άλλοι τύποι είναι τα φίλτρα αέρα-«σκούπα» και τα φίλτρα αέρα-«βαρελάκι». Ο πρώτος τύπος πήρε το όνομά του από το ότι θυμίζει φίλτρο σκούπας. Βοηθάει τον αέρα να αναπτύξει πίεση ώστε να μπει στο χώρο καύσης με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση. Στο εσωτερικό του διαθέτει και αυτό φιλτροχοάνη. Ο δεύτερος τύπος έχει σχήμα κυλίνδρου, όπως μπορεί να καταλάβει κανείς και από το όνομά του. Συνήθως είναι κατασκευασμένος από μη αγώγιμο υλικό υψηλής ποιότητας, το οποίο δεν επιτρέπει τη ζέστη του κινητήρα να μεταφερθεί στον αέρα, επηρεάζοντας την απόδοση.

 

Αντικατάσταση ή καθαρισμός φίλτρου αέρα

Σύμφωνα με τους περισσότερους κατασκευαστές αυτοκινήτου, τα φίλτρα αέρα είναι καλό να αλλάζονται κάθε 15.000 χιλιόμετρα περίπου. Σε περίπτωση που υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, μπορείτε να τα αλλάζετε και πιο συχνά, ανάλογα και με το αυτοκίνητό σας βέβαια.

Στην περίπτωση που έχετε ένα πιο ακριβό φίλτρο (π.χ. φιλτροχοάνη αυτοκινήτου), μπορείτε να το ανανεώσετε και καθαρίζοντάς το (κάτι που δεν μπορεί να γίνει με τα απλά φίλτρα αυτοκινήτου τύπου πάνελ):

  • αφαιρέστε το φίλτρο από το αυτοκίνητο
  • ψεκάστε το με ένα καθαριστικό για φίλτρο αέρα. Η σειρά της K&N είναι μία από τις πιο κλασικές επιλογές σε καθαριστικά για φίλτρα αέρα αυτοκινήτου.
  • ψεκάστε το φίλτρο και από τις δύο μεριές. Να θυμάστε: τα φίλτρα είναι επίτηδες ανοιχτόχρωμα ώστε να φαίνεται εύκολα πότε έχουν βρωμίσει
  •  ξεβγάλτε το καθαριστικό και τις ακαθαρσίες με άφθονο δροσερό νερό. Είναι σημαντικό το νερό να μην έχει πίεση
  • σε περίπτωση που έχουν παραμείνει οι ακαθαρσίες, επαναλάβετε τη διαδικασία.
  • αφήστε το φίλτρο να στεγνώσει μόνο του χωρίς σκούπισμα ή με άλλα τεχνικά μέσα
  • ψεκάστε το φίλτρο με ένα ειδικό λάδι και αφήστε το επίσης να στεγνώσει. Το φίλτρο θα εμποτιστεί στο υλικό του φίλτρου και θα βελτιώσει την ποιότητα του φιλτραρίσματος.
  • τοποθετήστε το φίλτρο πίσω στο αυτοκίνητο

 

Φίλτρα αέρα αυτοκινήτου και καθαριστικά στο Auto-Motive

Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε ακόμα περισσότερες πληροφορίες για τα φίλτρα αέρα αυτοκινήτων, η εξειδικευμένη ομάδα του Auto-motive είναι στη διάθεσή σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες συμβουλές και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε. Και φυσικά, μπορείτε να επισκεφθείτε την ενότητα «Φίλτρα Αέρα» του ηλεκτρονικού μας καταστήματος για να βρείτε χρήσιμα ανταλλακτικά και καθαριστικά ή λάδια για το φίλτρο αέρα του οχήματός σας.