«Τι αλυσίδες χιονιού να πάρω;» ο οδηγός μας Auto Motive

«Τι αλυσίδες χιονιού να πάρω;»: ο οδηγός μας

Κάποτε οι αλυσίδες χιονιού θεωρούνταν ένα αξεσουάρ για φίλους της οδήγησης στη φύση ή για επαγγελματίες οδηγούς. Όμως, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι από εμάς τις εντάσσουμε στο βασικό εξοπλισμό του αυτοκινήτου μας. Ίσως γεγονότα όπως ο αποκλεισμός στην Αττική Οδό να έπεισαν πολλούς. Όμως τώρα έρχεται και η ίδια η πολιτεία να μας θυμίσει το πόσο σημαντικές είναι για την ασφάλειά μας, μέσω της νομοθεσίας.

Στο Auto-Motive ετοιμάσαμε έναν πλήρη οδηγό για τις αλυσίδες αυτοκινήτου (γνωστές και ως αλυσίδες κίνησης). Εδώ θα βρείτε τι λέει ο πιο πρόσφατος νόμος για τις αλυσιδες, ποια είναι τα βασικά τους είδη και πώς τοποθετούνται.

 

Οι πρώτες αντιολισθητικές αλυσίδες χιονιού

Πολύ πριν το μέταλλο ή το πλαστικό, οι αλυσίδες κίνησης φτιάχνονταν από… οργανικά υλικά, αφού ήταν συνηθισμένο για τους οδηγούς να χρησιμοποιούν σχοινιά ή και κλήματα από σταφύλια για να αυξάνουν την πρόσφυση των αυτοκινήτων τους στο δρόμο. Μιλάμε για τις αρχές του 20ου αιώνα, τότε που λίγοι είχαν αυτοκίνητο και ακόμα λιγότεροι το χρησιμοποιούσαν το χειμώνα.

Παρόλα αυτά, οι πρώτες χιονοαλυσίδες όπως τις ξέρουμε σήμερα εφευρέθηκαν από τον Αμερικανό Harry D. Weed το 1904. Σύντομα εκμεταλλεύτηκε επιχειρηματικά αυτή την ιδέα του και το αποτέλεσμα ήταν απόλυτα καλό, αφού η ιδιοκτησία αυτοκινήτου άρχισε θα αυξανόταν πολύ τα επόμενα χρόνια.

 

Τι λέει ο νόμος για τις αλυσίδες αυτοκινήτου

Ο «νέος νόμος» για τις αλυσίδες κίνησης είναι ουσιαστικά μία υπουργική απόφαση που έχει σαν στόχο να εξειδικεύσει το νομικό πλαίσιο που ίσχυε ήδη με βάση τον Κ.Ο.Κ. Σύμφωνα με αυτόν, την περίοδο Οκτωβρίου με Απριλίου όλοι οι οδηγοί εντός Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι να «φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά» και να «γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών που βρίσκονται στα οχήματά τους». Ως αντιολισθητικά εννοούνται οι αλυσίδες χιονιού αλλά και τα χιονολάστιχα.

Μία λογική ερώτηση αφορά το αν οι έλεγχοι για την εφαρμογή του νόμου αφορούν μόνο τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε κακές καιρικές συνθήκες ή γενικά την ύπαρξη αλυσίδων μέσα στο όχημα. Σε αυτή την περίπτωση να διευκρινίσουμε ότι ο έλεγχος αφορά μόνο τη χρήση των αλυσίδων εφόσον ισχύουν έκτακτες καιρικές συνθήκες και εφόσον έχει εκδοθεί απόφαση από την τοπική Αστυνομική Διεύθυνση ή Διεύθυνση της Τροχαίας.

 

Τύποι αλυσίδων χιονιού

Σήμερα στην αγορά υπάρχουν τρεις τύποι αλυσίδων χιονιού:

Κλασικές αλυσίδες αυτοκινήτου από μέταλλο

Πρόκειται για τον τύπο που ξέρουμε όλοι, με τους μεταλλικούς κρίκους. Τα βασικά τους πλεονεκτήματα είναι η μεγάλη τους αντοχή, η αποτελεσματικότητα και η προσιτή τους τιμή. Ωστόσο, χρειάζονται συχνό καθάρισμα από τον πάγο και το αλάτι, γιατί διαφορετικά το μέταλλό τους φθείρεται. Επίσης, θα χρειαστεί λίγη εξάσκηση για την τοποθέτησή τους.

Υφασμάτινες αλυσίδες χιονιού/χιονοκουβέρτες

Οι υφασμάτινες αλυσίδες χιονιού (γνωστές κυρίως ως χιονοκουβέρτες) είναι ένα πολύ πιο καινούργιο προϊόν σε σχέση με τις συμβατικές αλυσίδες. Πρόκειται ουσιαστικά για ελαστικά καλύμματα των τροχών του αυτοκινήτου, τα οποία «ντύνουν» το λάστιχο και του εξασφαλίζουν μεγαλύτερη πρόσφυση στον πάγο. Είναι και αυτές αποτελεσματικές, ενώ έχουν αισθητά χαμηλότερο βάρος και δεν κάνουν θόρυβο κατά την κίνηση του οχήματος. Όμως, το κόστος τους είναι κάπως μεγαλύτερο. Επίσης, ακόμα και η καλύτερη χιονοκουβέρτα θα φθαρεί αν έρθει σε επαφή με στεγνή άσφαλτο ή, ακόμα χειρότερα, χώμα, χαλίκια κτλ.

Αλυσίδες κίνησης πλαστικές

Οι πλαστικές αλυσίδες αυτοκινήτου (τύπου τάιραπ) είναι και αυτές μία πιο καινούργια τεχνολογία. Παρόλο που ονομάζονται έτσι, ουσιαστικά δεν είναι αλυσίδες αλλά πλαστικά πρόσθετα για τον τροχό που συγκρατούνται με ειδικούς ιμάντες και ελάσματα. Λειτουργούν σαν «δεματικά» που αγκαλιάζουν το πέλμα της ρόδας και αυξάνουν την πρόσφυσή της. Είναι ιδανικές για περιστασιακή χρήση (ή και για χρήση μίας φοράς), για αυτό και συχνά πουλιούνται σε σετ αρκετών τεμαχίων.

Αλυσίδες χιονιού αράχνη

Ένας ακόμα τύπος είναι οι λεγόμενες αλυσίδες χιονιού αράχνη. Πήραν το όνομά τους από το γεγονός ότι απλώνονται ακτινωτά στη ρόδα. Για την εφαρμογή τους πρέπει πρώτα να εγκαταστήσουμε ένα σταθερό τμήμα, το οποίο το κουμπώνουμε στα μπουλόνια της ρόδας. Θεωρούνται μία πιο «premium» επιλογή αλυσίδας από άποψη τιμής, μιας και ο ιδιαίτερος τρόπος εφαρμογής τους εξασφαλίζει πολύ καλή αντοχή και πρόσφυση.

Υφασμάτινες αλυσίδες χιονιού Auto Motive

Χιονοκουβέρτες ή αλυσίδες;

Ερχόμαστε στο ερώτημα «Τι αλυσίδες χιονιού να πάρω;». Η απάντηση εξαρτάται από:

  • το buget που θα διαθέσετε
  • τις καιρικές συνθήκες στις οποίες θα τις χρησιμοποιείτε: για συνθήκες πολύ βαριάς χιονόπτωσης οι κλασικές αλυσίδες είναι ίσως η πιο αξιόπιστη λύση. Όμως, στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας όλοι οι τύποι αλυσίδων που αναφέραμε θα σας καλύψουν ικανοποιητικά
  • το πόσο συχνά θα τις χρησιμοποιείτε: αν χρειάζεται να οδηγείται καθημερινά σε συνθήκες παγετού, ίσως οι αλυσίδες χιονιού αράχνη να είναι οι πιο κατάλληλες, αφού τοποθετείτε μια φορά το σταθερό μέρος στα μπουλόνια και από κει και πέρα οι αλυσίδες μπαινοβγαίνουν πολύ εύκολα
  •  Το στυλ της οδήγησής σας: οι κλασικές αλυσίδες συνήθως αντέχουν σε ταχύτητες μέχρι και 50 χλμ/ώρα, ενώ οι υφασμάτινες αλυσίδες χιονιού θέλουν ακόμα χαμηλότερες ταχύτητες, για να μην φθαρούν.
  • Το είδος του οχήματός σας. Οι διαθέσιμες διαστάσεις αλυσίδων χιονιού είναι αρκετές και καθορίζονται από τη διάμετρο αλλά και το πάχος των κρίκων. Φροντίστε να μάθετε πρώτα το μέγεθος των λάστιχών σας ώστε να προμηθευτείτε την κατάλληλη διάμετρο. Επίσης, θα ήταν καλό να μετρήσετε τον λεγόμενο θόλο του αμαξώματος, δηλαδή την εσοχή ανάμεσα στον τροχό και το εσωτερικό του φτερού. Μερικά οχήματα έχουν πολύ μικρό θόλο, οπότε μία αλυσίδα με μεγάλο πάχος κρίκων δεν θα μπορεί να κυλήσει ανεμπόδιστα. Τέλος, να θυμάστε ότι τα μεγαλύτερα και βαρύτερα οχήματα (SUV, τζιπ κτλ.) φορούν αλυσίδες με κρίκους μεγάλου πάχους, 16 χιλιοστών.

 

Τοποθέτηση αλυσίδων αυτοκινήτου

Η τοποθέτηση αλυσίδων αυτοκινήτου μπορεί να φαίνεται δύσκολη διαδικασία, ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου η χρήση τους ομολογουμένως είναι πιο σπάνια. Όμως, λίγη εξάσκηση αρκεί ώστε η τοποθέτηση να γίνεται μετά σχεδόν αυτόματα.

Ξεκινώντας, από την πιο πρόσφατη υπουργική απόφαση που αναφέραμε παραπάνω, ο νόμος υπενθυμίζει ότι:

  • Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται και στα δύο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος.

  • Εάν το όχημα διαθέτει κίνηση σε παραπάνω από ένα άξονα τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος.

  • Εάν δεν υπάρχουν οδηγίες και ο οδηγός έχει μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών τότε αυτά τοποθετούνται στον εμπρόσθιο άξονα

  • Εάν υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι τοποθετούνται ταυτόχρονα και στον οπίσθιο άξονα.

  • Εάν το όχημα διαθέτει διπλά ελαστικά στον κινητήριο άξονα (δηλαδή 4 ελαστικά στον άξονα) τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του οχήματος ή εάν δεν υφίστανται τέτοιες τοποθετούνται στα εξωτερικά ελαστικά της κάθε πλευράς.

  • Η τοποθέτηση των αντιολισθητικών μέσων πρέπει να γίνεται σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο επί του οδοστρώματος και να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον ΚΟΚ (π.χ. προειδοποιητικό τρίγωνο, απόσταση) για την ασφάλεια του οδηγού και για να μη δημιουργούνται προβλήματα στην κίνηση των λοιπών οχημάτων.

Σε πρώτη φάση, λοιπόν, εξασφαλίζουμε ότι έχουμε σταματήσει σε ασφαλές σημείο και ότι έχουμε ειδοποιήσει τους οδηγούς που ακολουθούν για τη στάθμευση του αυτοκινήτου μας. Επίσης, εννοείται ότι έχουμε ήδη προμηθευτεί τις κατάλληλες αντιολισθητικές αλυσίδες χνιονιού.

Έπειτα:

  1. Περνάμε αρχικά τη μία άκρη του κεντρικό σωλήνα-καλωδίου της αλυσίδας πίσω από τον τροχό. Σπρώχνουμε την άκρη μέχρι να έρθει από την άλλη πλευρά του τροχού. Εκεί θα συναντήσει την άλλη άκρη της αλυσίδας.
  2. Τώρα που εφάπτονται, τραβάμε και ενώνουμε τις δύο άκρες στο πάνω μέρος του τροχού, χρησιμοποιώντας το ειδικό κούμπωμα για να τις ασφαλίσουμε στη θέση τους. Φέρνουμε τα υπόλοιπα κομμάτια της αλυσίδας στο εξωτερικό μέρος του τροχού, για να τα ταιριάξουμε και εκείνα
  3. Στο εξωτερικό μέρος του τροχού θα βρούμε κάποιους γάντζους σε σχήμα U. Τους χρησιμοποιούμε για να ασφαλίσουμε τις αλυδίδες κίτρινου χρώματος μεταξύ τους.
  4. Τέλος, για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή, προσαρμόζουμε την κόκκινη αλυσίδα τεντώματος, την περνάμε από τους ειδικούς κρίκους και την κουμπώνουμε, χρησιμοποιώντας το δικό της γαντζάκι, πάνω στις κίτρινες αλυσίδες.
  5. Μπαίνουμε συο αυτοκίνητο και οδηγούμε για 200-300 μέτρα. Έπειτα ελέγχουμε πόσο καλά εφάπτονται οι αλυσίδες χιονιού με το λάστιχο, αν έχει λασκάρει κάτι κτλ. Αν δούμε, ότι όλα είναι εντάξει, συνεχίζουμε την οδήγηση αργά και σταθερά.

 

Για τις υφασμάτινες αλυσίδες χιονιού η διαδικασία είναι ακόμα πιο απλή:

  1. Παίρνουμε τη χιονοκουβέρτα και καλύπτουμε με αυτή όσο παραπάνω γίνεται τον τροχό. Ξεκινάμε να την εφαρμόζουμε από το πάνω μέρος του τροχού και συνεχίζουμε προς τα κάτω, μέχρι να φτάσουμε σχεδόν στο ύψος του εδάφους.
  2. Το κάτω μέρος του τροχού έχει μένει ακάλυπτο. Προκειμένου να το καλύψουμε και αυτό, μπαίνουμε στο αυτοκίνητο και το μετακινούμε ελάχιστα. Ο τροχός μετακινείται και το ακάλυπτο μέρος του βρίσκεται πλέον πάνω. Ξανακατεβαίνουμε και προσπαρμόζουμε την χιονοκουβέρτα και εκεί, έτσι ώστε πλέον όλος ο τροχός να είναι καλυμμένος.

 

Αλυσίδες χιονιού και χιονοκουβέρτες: αγορά online

Προμηθευτείτε έγκαιρα τις δικές σας αλυσίδες χιονιού και χιονοκουβέρτες μέσα από το ηλεκτρονικό κατάστημα του Auto-Motive. Αποκτήστε την εύκολα οπουδήποτε στην Ελλάδα και είστε έτοιμοι για καλές και ασφαλείς βόλτες!

Οι Αλυσίδες Χιονιού Μας

 

Το παρόν eshop διατίθεται προς πώληση. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε μας στο +30 698 436 0352.