Τάσια αυτοκινήτων ιστορία, τοποθέτηση, προτάσεις Auto Motive.gr

Τάσια αυτοκινήτων: ιστορία, τοποθέτηση, προτάσεις

Τα τάσια αυτοκινήτων είναι ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να ανανεώσουμε την εμφάνιση του αυτοκινήτου μας και να το φέρουμε πιο κοντά στα δικά μας μέτρα. Πρόκειται ουσιαστικά για καπάκια ρόδας που τοποθετούνται στο κέντρο, καλύπτοντας το μπροστινό μέρος της ζάντας.

Παρόλο που τα συγκεκριμένα αξεσουάρ για το εξωτερικό του αυτοκινήτου έχουν κυρίως αισθητική λειτουργία, έχουν και μια άλλη χρησιμότητα: λειτουργούν ως μέτρο προφύλαξης της ζάντας από τον πάγο, τη λάσπη και τα πετραδάκια που σηκώνει το όχημά σας καθώς κινείται.

Το Auto-Motive ετοίμασε για εσάς έναν οδηγό σχετικά με τα τάσια αυτοκινήτου. Εδώ μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την ιστορία και τον τρόπο τοποθέτησής τους, αλλά και να βρείτε μερικές από τις τελευταίες μας προτάσεις για να διακοσμήσετε τους τροχούς του οχήματός σας.

 

Τα τάσια αυτοκινήτων και η ιστορία τους

Μπορεί να σας φανεί περίεργο, αλλά τα τάσια αυτοκινήτου έχουν ιστορία αιώνων, αφού λανσαρίστηκαν για πρώτη φορά το 17ο αιώνα, πολύ πριν την ανακάλυψη της αυτοκίνησης. Χρησιμοποιούνταν σε κάρα και άμαξες με σκοπό να προστατέψουν το ανακάτεμα του γράσου που υπήρχε στο εσωτερικό της ρόδας με σκόνη και λάσπες. Αυτή η λειτουργία διατηρήθηκε και στα πρώτα αυτοκίνητα, που είχαν παρόμοιου τύπου τροχούς. Όπως ήταν λογικό, ο χρόνος επιβίωσής τους ήταν μικρός, δεδομένου ότι ένα τάσι ξύλινο έσπαγε πολύ γρήγορα από το βάρος του οχήματος και την υγρασία, και επίσης έκανε πολύ θόρυβο.

 

Ρόδες άμαξας με τάσια Auto Motive.gr

 

Στις αρχές του 20ου αιώνα τα τάσια αυτοκινήτων κατασκευάζονταν κυρίως από ορείχαλκο με επικάλυψη νικελίου. Αυτό άλλαξε από τη δεκαετία του 1920 και μετά, όταν το αλουμίνιο άρχισε να αντικαθιστά τον ορείχαλκο.

Το 1934 οι ΗΠΑ έβγαιναν από μια μεγάλη οικονομική κρίση. Σαν αποτέλεσμα, αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έδιναν έμφαση πρώτα απ’ όλα στη λειτουργικότητα των αυτοκινήτων τους και δευτερευόντως στην όμορφη εμφάνιση. Η Cadillac, όμως, κατάφερε να τα συνδυάσει και τα δύο, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά τάσια αυτοκινήτου συμπαγή, χωρίς κενά. Αυτό ήταν μια τεράστια αλλαγή από τα κλασικά ακτινωτά τάσια που υπήρχαν μέχρι στιγμής. Χάρη σε αυτά τα συμπαγή τάσια, που έμοιαζαν με στρόγγυλους δίσκους, τα αυτοκίνητα της Cadillac προστάτευαν 100% το εσωτερικό των τροχών ενώ παράλληλα χάριζαν ένα λαμπερό οπτικό αποτέλεσμα.

Τάσια αυτοκινήτου συμπαγή Auto Motive.gr

 

Από τη δεκαετία του ’40 και εξής άρχισε να κυκλοφορεί και μια παραλλαγή αυτού του σχεδίου, η οποία ονομάστηκε «dog dish», ακριβώς επειδή έμοιαζε με πιατάκι φαγητού για σκύλους στο σχήμα.

 

 

Από τη δεκαετία του ’70 και μετά τα τάσια αυτοκινήτων άρχισαν να αποκτούν τη μορφή που ξέρουμε σήμερα με την καθιέρωση του πλαστικού, ιδίως στα basic μοντέλα. Η καθιέρωση του πλαστικού δεν έγινε (μόνο) για λόγους οικονομίας. Έγινε, ακόμα, επειδή είναι ένα υλικό ανθεκτικό και ελαφρύ.

 

Πώς γίνεται η τοποθέτηση στα τάσια αυτοκινήτου

Τα τάσια αυτοκινήτων μπορούν να τοποθετηθούν αρκετά εύκολα, ακόμα και από εσάς. Αυτό σας επιτρέπει να τα αλλάζετε όποτε χαλάσουν ή όποτε θελήσετε να ανανεώσετε την εμφάνιση του αυτοκινήτου.

 

Τι πρέπει να προσέξετε πριν την εγκατάσταση

Μερικά από τα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψιν πριν την τοποθέτηση είναι:

  • το μέγεθος του τροχού: το πρώτο και κύριο που πρέπει να λάβετε υπόψιν στα τάσια είναι το μέγεθος της ρόδας στην οποία θα τοποθετηθούν. Αυτό μπορείτε να το μάθετε απλά κοιτώντας το λάστιχο της ρόδας. Εκεί θα βρείτε μία σειρά από πληροφορίες. Σε αυτή την περίπτωση σάς ενδιαφέρει το μέγεθος της ζάντας (rim), το οποίο αναγράφεται με το γράμμα R και τη διάμετρο της ζάντας σε ίντσες στο πλάι (π.χ. R15). Κρατήστε αυτό το νούμερο και φροντίστε τα τάσια που θα αγοράσετε να έχουν την ίδια διάμετρο.
  • η ύπαρξη χείλους στην περίμετρο της ζάντας: προτού προμηθευτείτε τα τάσια, φροντίστε να ελέγξετε αν στο εξωτερικό της ζάντας, στην περίμετρο, υπάρχει ένα ειδικό χείλος-αυλάκι. Αυτό είναι απαραίτητο για να κουμπώσει το τάσι πάνω στη ζάντα. Ορισμένες ζάντες, ιδίως αυτές που έχουν κάποιο ιδιαίτερο σχέδιο, δεν διαθέτουν τέτοιο χείλος, οπότε δεν είναι δυνατό να τοποθετηθεί κάποιο τάσι.

 

Η εγκατάσταση

Αρχικά, παρκάρετε το αυτοκίνητό σας σε μία σκληρή επιφάνεια (π.χ. άσφαλτο) χωρίς κλίση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητο θα μείνει στη θέση του. Μην ξεχάσετε να ασφαλίσετε το χειρόφρενο και να βάλετε πρώτη ταχύτητα.

Έπειτα χρησιμοποιήστε ένα κατσαβίδι σαν σφήνα για να ξεσφηνώσετε μαλακά το παλιό τάσι από τη ζάντα. Τοποθετήστε το κατσαβίδι ανάμεσα στο παλιό τάσι και τη ζάντα και σπρώξτε μαλακά προς τα έξω. Έπειτα τραβήξτε το με τα χέρια μέχρι να αποκολληθεί από τη ρόδα.

Στη συνέχεια, τοποθετήστε το καινούργιο τάσι στα χέρια σας. Θα προσέξετε ότι στο πίσω μέρος του υπάρχει ένα λεπτό μεταλλικό στεφάνι που διατρέχει την περίμετρο. Αυτό το στεφάνι θα τοποθετηθεί μέσα στο ειδικό αυλάκι που αναφέραμε παραπάνω προκειμένου να κουμπωθεί το τάσι στη ρόδα.

Τάσι Versaco Auto Motive.gr

 

Όλα τα τάσια αυτοκινήτων έχουν ένα ειδικό σημείο που είναι σχεδιασμένο ώστε να περνάει η βαλβίδα του λάστιχου από μέσα. Φροντίστε να το εντοπίσετε πριν την τοποθέτηση ώστε το τάσι να είναι ευθυγραμμισμένο με τη βαλβίδα.

 

Τάσι βαλβίδα λάστιχου Auto Motive.gr

 

Αφού βρείτε και αυτό, τοποθετήστε το νέο τάσι πάνω στη ζάντα, ευθυγραμμίστε το στεφάνι με το αυλάκι και πιέστε ώστε το τάσι να κουμπώσει. Πιέστε ελαφριά με το χέρι μέχρι το τάσι να σταθεροποιηθεί πάνω στη ρόδα.

 

Πώς ασφαλίζω τα τάσια

Κάτι που έχει συμβεί αρκετές φορές είναι να αποκολληθεί το τάσι από τη ρόδα ενώ το αυτοκίνητο είναι εν κινήσει. Αυτό συμβαίνει όταν η ζάντα διαστέλλεται από την έντονη οδήγηση ή όταν το αυτοκίνητο χτυπά πολλά σαμαράκια, λακκούβες κτλ.

Προκειμένου να εξασφαλίσετε ότι τα τάσια του αυτοκινήτου σας θα παραμείνουν στη θέση τους, καλό είναι να κάνετε τα εξής.

  • Αφαιρέστε τυχόν υπολείμματα γράσου από τη ζάντα. Αρκετές φορές οι ζάντες έχουν υπολείμματα γράσου, ιδίως αν αλλάχτηκαν πρόσφατα. Φροντίστε να τα αφαιρέσετε, διαφορετικά τα τάσια ενδέχεται να γλιστρήσουν και να ξεκολλήσουν από αυτές.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα τάσια στερεώθηκαν σωστά τραβώντας τα προς τα έξω μαλακά.
  • Αν κάποιο από τα κουμπώματα στο τάσι είναι χαλαρό, τυλίξτε το με ταινία ηλεκτρολόγου. Αυτό θα αυξήσει το πάχος του και ενδέχεται να το κάνει να κουμπώνει πιο καλά πάνω στη ζάντα.
  • Γυαλοχαρτάρετε ελαφριά τη ζάντα στα σημεία όπου τοποθετούνται τα κουμπώματα.

Οι σειρές τάσια αυτοκινήτων που σας προτείνουμε

Στο Auto-Motive γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τη μεγάλη ποικιλία από τάσια που κυκλοφορεί στην αγορά. Για αυτό και επιλέξαμε για εσάς τρεις συγκεκριμένες σειρές, τις οποίες ξεχωρίζουμε για την ποιότητα και το ιδιαίτερο στυλ τους, και σας τις παρουσιάζουμε.

 

Τάσια αυτοκινήτων Versaco Sparco Argo Auto Motive.gr

Τάσια αυτοκινήτου Versaco Premium

Η Versaco είναι μία από τις πιο αναπτυσσόμενες εταιρείες στον τομέα της. Στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της βρίσκεται ο αυστηρός ποιοτικός έλεγχος, η εύκολη τοποθέτηση και η μεγάλη αντοχή στα καιρικά φαινόμενα.

Στη σειρά Premium (Versaco Premium Line) θα βρείτε τάσια αυτοκινήτου 13-17 ιντσών από ανθεκτικό πλαστικό ABS. Η στερέωση γίνεται με ανθεκτικούς σφιγκτήρες.

 

Τάσια Sparco Leggera

Έχοντας ως έτος ίδρυσης το 1977, η Sparco είναι μία από τις παλιότερες και πιο έμπειρες εταιρείες στα αξεσουάρ αυτοκινήτου. Έχει συνεργαστεί με μερικές από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις μηχανοκίνητου (και όχι μόνο) αθλητισμού παγκοσμίως. Όμως, έχει καθημερινή παρουσία και στο δρόμο προσφέροντας αξεσουάρ επιβατικών αυτοκινήτων με δυναμική εμφάνιση και καλή εργονομία.

Η σειρά Sparco Leggera
περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία από τάσια με ενισχυμένες ακτίνες, που είναι ενισχυμένες κατά 50% σε σχέση με τις κανονικές. Για τη βαφή χρησιμοποιείται μία καινοτόμα τεχνολογία, η οποία προσφέρει έξτρα προστασία στη διάβρωση και τη σκουριά. Και όλα αυτά με πανεύκολη τοποθέτηση.

 

Τάσια Argo VR

Σταθερή αξία της Argo είναι η παραγωγή προσιτών αξεσουάρ με εντυωπωσιακή επίδοση και όμορφο design. Η σειρά από τάσια Argo VR υιοθετεί ένα έντονα σπορ look, έτοιμη να χαρίσει ένα ξεχωριστό sport στυλ σε κάθε Ι.Χ. Η σειρά είναι διαθέσιμη σε μαύρο χρώμα ή σε συνδυασμό ασημί-μαύρο.

 

230+ τάσια 13-17 ιντσών στο Auto-Motive

Αναζητάτε τάσια αυτοκινήτου στη Θεσσαλονίκη ή αλλού στην Ελλάδα; Βρείτε την πιο ολοκληρωμένη συλλογή στο ηλεκτρονικό κατάστημα του Auto-Motive, με πάνω από 230 επιλογές επώνυμων σχεδίων.

Παραγγείλτε τα τάσια αυτοκίνητου Sparco, Versaco ή Argo της επιλογής σας και παραλάβετε στην πόρτα σας σε λίγες μέρες οπουδήποτε στην Ελλάδα. Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε μαζί μας.