6 Tips Yia Exoteriki Peripiisi Aftokinitou Auto Motive.gr

6 tips για εξωτερική περιποίηση αυτοκινήτου

Η άνοιξη είναι μία παραδοσιακά καλή εποχή για την ανανέωση και την περιποίηση του αυτοκινήτου μας. Αφενός, πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε το Ι.Χ. μας περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες. Αφετέρου η έντονη ηλιοφάνεια, η άνοδος της θερμοκρασίας, η σκόνη και η αυξημένη βλάστηση ενδέχεται να δημιουργήσουν λεκέδες ή και φθορές στο αμάξωμα και το σαλόνι, οπότε τώρα είναι που χρειάζεται περισσότερη προσοχή.

Το Auto Motive ετοίμασε για εσάς έναν οδηγό σε δύο μέρη σχετικά με την περιποίηση και τον καθαρισμό του αυτοκινήτου σας. Στο πρώτο μέρος του οδηγού θα ασχοληθούμε με το εξωτερικό του αυτοκινήτου και πιο συγκεκριμένα με το γυάλισμα και το καθάρισμα του αμαξώματος.

Χρησιμοποιήστε νερό και πριν το καθάρισμα του αυτοκινήτου

Είτε για λόγους βιασύνης, είτε για λόγους οικονομίας, αρκετοί οδηγοί απλώνουν απορρυπαντικά και γυαλιστικά πάνω στο αμάξωμα και χρησιμοποιούν νερό μόνο για να τα ξεβγάλουν. Αν και σίγουρα η εξοικονόμηση νερού είναι κάτι σημαντικό, με αυτόν τον τρόπο είναι σχεδόν βέβαιο ότι ένα μεγάλο στρώμα βρωμιάς θα παραμείνει στο αμάξωμα και απλά θα ανακατευτεί με τη σαπουνάδα.

Προτού χρησιμοποιείστε οποιοδήποτε καθαριστικό αυτοκινήτου πλύνετε καλά το αμάξωμα με άφθονο νερό. Με αυτόν τον τρόπο θα απομακρύνετε μονομιάς ένα μεγάλο στρώμα σκόνης, φύλλων κτλ. και θα κάνετε ευκολότερη τη δράση του καθαριστικού. Επίσης, έτσι θα αποφύγετε το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν χαρακιές στη μπογιά του αμαξιού, εξαιτίας υπολειμμάτων σκόνης και άμμου που έχουν μείνει κολλημένες πάνω στο αμάξωμα.

Η περιποίηση αυτοκινήτου ξεκινά πάντα από την οροφή

Σε αντίθεση με αυτό που κάνουμε οι περισσότεροι, η περιποίηση του αυτοκινήτου καλό θα ήταν να ξεκινά από… τα ψηλά στα χαμηλά. Συνιστούμε να ξεκινήσετε το καθάρισμα από την οροφή του αμαξιού επειδή κατά κανόνα αυτή είναι που μαζεύει την περισσότερη βρωμιά, μαζί με το κάτω μέρος του αυτοκινήτου. Αυτό συμβαίνει επειδή η οροφή είναι «τυφλό σημείο», δηλαδή δεν είναι ορατή από το έδαφος. Έτσι, συχνά παραμελούμε την καθαριότητά της, ενώ την ίδια στιγμή αυτή συγκεντρώνει κάθε είδους ακαθαρσίες, όπως σκόνες, άνθη από δέντρα, περιττώματα από πουλιά κτλ.

Αφού καθαρίστε την οροφή, συνεχίστε στα πλαϊνά του οχήματος, αριστερά και δεξιά, με κατεύθυνση προς τα κάτω. Τέλος, ολοκληρώστε το καθάρισμα με το μπροστινό και το πίσω μέρος. Αυτό ο τρόπος καθαρισμού είναι ο πιο αποδοτικός, γιατί έτσι τα καθαριστικά αυτοκινήτου έχουν περισσότερο χρόνο να δράσουν στα «δύσκολα» σημεία, δηλαδή στο πάνω και στο κάτω μέρος.

Προτιμήστε σαμπουάν αυτοκινήτου με κερί για διπλή δράση

Τα σαμπουάν αυτοκινήτου διατίθενται σε μία τεράστια ποικιλία από συστατικά και αρώματα. Αν θέλετε ένα πιο ολοκληρωμένο και γρήγορο αποτέλεσμα, μπορείτε να συνδυάσετε το καθάρισμα και το γυάλισμα του αυτοκινήτου με ένα σαμπουάν που περιέχει κερί.

Αυτά τα σαμπουάν βασίζονται σε ειδικές φόρμουλες οι οποίες σχηματίζουν μία αδιάβροχη, προστατευτική επίστρωση στα μεταλλικά, πλαστικά και ελαστικά μέρη του αυτοκινήτου. Διαθέτουν μεγάλη λιπαντική ικανότητα, κάνουν πολύ αφρό και είναι λιγότερο «επιθετικά» σε σχέση με τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, στα πιάτα ή στα ρούχα. Αυτό συμβαίνει επειδή η μπογιά του αυτοκινήτου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε σημάδια και γρατσουνιές, οπότε ένα πιο δραστικό καθαριστικό ενδέχεται να δημιουργούσε διαβρώσεις.

Protimiste Sampouan Aftokinitou Me Keri Yia Dipli Drasi Auto Motive.gr

Για τον ίδιο λόγο σάς προτρέπουμε να αποφύγετε τα απορρυπαντικά πιάτων για το πλύσιμο του αυτοκινήτου. Καλό θα ήταν να επενδύσετε σε ένα προϊόν που να είναι εξειδικευμένο για το αμάξωμα.

Το προσεχτικό γυάλισμα αυτοκινήτου είναι πάντα αλλιώς

Παρόλο που τα σαμπουάν αυτοκινήτου με κερί είναι μια καλή συνδυαστική λύση, είναι πάντα προτιμότερο να κάνετε το γυάλισμα του αυτοκινήτου σας ξεχωριστά, μετά το καθάρισμα. Με αυτόν τον τρόπο θα κάνετε πιο προσεχτική και αποτελεσματική δουλειά.

Μια καλή αλοιφή γυαλίσματος αυτοκινήτου με κερί προσφέρει ενισχυμένη προστασία από λεκέδες, γρατσουνιές και σκόνη, με αποτέλεσμα να κάνει το καθάρισμα του αμαξώματος ευκολότερο. Επίσης, αποτρέπει το θάμπωμα, το ξεθώριασμα ή το ξεφλούδισμα της μπογιάς. Τέλος, κρατάει το αυτοκίνητο καθαρό και αστραφτερό για μεγαλύτερο διάστημα.

Να θυμάστε ότι το κεραμικό γυάλισμα αυτοκινήτου γίνεται απλώνοντας μία στρώση κερί αυτοκινήτου στο αμάξωμα και απλώνοντάς το σε οριζόντια λωρίδα. Μετά, αφήστε το να στεγνώσει και έπειτα σκουπίστε το με ένα πανί. Καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιήσετε παραπάνω ποσότητα αλοιφής από αυτή που προτείνει ο κατασκευαστής. Η υπερβολική χρήση προϊόντος ενδέχεται να δημιουργήσει μικρούς σβόλους κεριού που θα παγιδευτούν σε διάφορα σημεία του αμαξώματος.

Αν θέλετε να δείτε πόσο πέτυχε το γυάλισμα, μπορείτε να πάρετε έναν χάρακα και να τον βάλετε κάθετα πάνω στο αμάξωμα. Αν είστε σε θέση να διακρίνετε καθαρά τις αντανακλάσεις των αριθμών πάνω στο αμάξωμα, έχετε πετύχει το ιδανικό αποτέλεσμα!

Πανί ή σφουγγάρι αυτοκινήτου;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι: και τα δύο! Αρχικά προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε ένα σφουγγάρι αυτοκινήτου για να απλωσετε το νερό και τη σαπουνάδα πάνω στο αυτοκίνητο. Τρίψτε μαλακά τη μπογιά προκειμένου να αποφύγετε γρατζουνιές και σημάδια. Αν θέλετε να είστε βέβαιοι για την… καλή αντιμετώπιση της μπογιάς, το καλύτερο θα είναι να προμηθευτείτε ένα σφουγγάρι με μικροΐνες. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά σφουγγάρια, αυτό το υλικό σέβεται το μέταλλο, απορροφά αποτελεσματικότερα και εν τέλει καθαρίζει σε μεγαλύτερο βάθος.

Σε δεύτερη φάση, χρησιμοποιήστε ένα πανί μικροϊνών αυτοκινήτου για να στεγνώσετε το αμάξι και να απλώσετε την αλοιφή κεραμικής προστασίας.

Εκτός από τα σφουγγάρια και τα πανιά αυτοκινήτου, μπορείτε να δοκιμάσετε και τη λύση της βούρτσας, αν αντιμετωπίζετε κάποιον λεκέ που μπορεί να φύγει μόνο με έντονο τρίψιμο.

Και οι ζάντες χρειάζονται καθάρισμα

Ένα πολύ συχνό λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι είναι ότι καθαρίζουμε ολόκληρο το εξωτερικό του αυτοκινήτου μας, όμως παραμελούμε τους τροχούς. Αυτό όχι μόνο μετριάζει το οπτικό αποτέλεσμα της καθαριότητητας που μόλις κάναμε, αλλά ενδέχεται να ξαναβρωμίσουν και το αμάξωμα όταν οι τροχοί μπουν σε κίνηση.

Kai I Zantes Khriazontai Katharisma Auto Motive.gr

Για αυτό, μπορείτε να ολοκληρώσετε το καθάρισμα με κάποιο από τα αλκαλικά καθαριστικά για ζάντες αυτοκινήτου που κυκλοφορούν, τα οποία αφαιρούν σκόνες, λάδια και γράσο από τις ζάντες και τα φρένα του αυτοκινήτου. Τέλος, για τέλειο αποτέλεσμα αφιερώστε λίγα λεπτά ακόμα και απλώστε ένα καθαριστικό ελαστικών πάνω στα λάστιχα. Αυτό θα καλύψει τυχόν γδαρσίματα και ραβδώσεις, βελτιώνοντας παράλληλα κατά πολύ την εμφάνιση των ελαστικών.

……

Στο Auto-Motive αγαπάμε την αυτοκίνηση και ξέρουμε πόσο όμορφη ασχολία μπορεί να γίνει η περιποίηση του αυτοκινήτου μας! Παραγγείλτε εύκολα και με ασφάλεια όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ και καθαριστικά αυτοκινήτου στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα και παραλάβετέ τα στην πόρτα σας οπουδήποτε στην Ελλάδα σε λίγες ημέρες.