Πώς να διαλέξετε λάμπες αυτοκινήτου Auto Motive

Πώς να διαλέξετε λάμπες αυτοκινήτου

Οι λάμπες αυτοκινήτου είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο σημαντικά εξαρτήματα που θα συναντήσουμε στο σασί του Ι.Χ. μας. Από αυτές εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ορατότητά μας, ιδίως όταν οδηγούμε το βράδυ ή σε κακές καιρικές συνθήκες (π.χ. έντονη βροχή). Ας μην ξεχνάμε ότι οι λαμπτήρες αυτοκινήτου οφείλουν να βρίσκονται σε άψογη κατάσταση, ακόμα κι όταν οδηγούμε μέρα. Αυτό είναι προβλέπεται και από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας,

Όμως, οι λάμπες παίζουν σημαντικό ρόλο και στην αισθητική του αυτοκινήτου μας, αφού μπορούν να προσφέρουν φως σε μια μεγάλη γκάμα από αποχρώσεις. Φυσικά, ρόλο παίζει και το ίδιο το αυτοκίνητο, αφού κάθε μοντέλο έχει τις δικές του προδιαγραφές.

Προτού, λοιπόν, βρείτε την δική σας απάντηση στο ερώτημα «Τι λάμπες να βάλω στο αυτοκίνητο;», καλό θα ήταν να μάθετε λίγα παραπάνω πράγματα για τις βασικές τους τεχνολογίες, τα σχέδιά τους και τις αποχρώσεις τους. Το Auto-Motive ετοίμασε έναν οδηγό για να σας βοηθήσει. Συνεχίστε το διάβασμα και μάθετε όσα χρειάζεται να ξέρετε.

1. Οι βασικές τεχνολογίες στους λαμπτήρες αυτοκινήτων

Οι περισσότερες λάμπες αυτοκινήτου που κυκλοφορούν στην αγορά χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: τις λάμπες αλογόνου, XENON και led.

 

Λάμπα Αυτοκινήτου Αλογόνου Auto Motive

Λάμπες αυτοκινήτου αλογόνου

Οι λάμπες αυτοκινήτου με αλογόνο είναι η πιο συνηθισμένη κατηγορία που θα βρείτε στα καταστήματα. Η λειτουργία τους βασίζεται στην ύπαρξη ενός νήματος από βολφράμιο το οποίο αλληλεπιδρά με ένα μείγμα αδρανούς αερίου και αλογόνου.

Τα βασικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν αυτοί οι λαμπτήρες είναι:

✔ χαμηλό κόστος, value for money αγορά

✔ εύκολη τοποθέτηση της λάμπας του αυτοκινήτου

✔ μεγάλη ποικιλία μοντέλων

✔ καλή απόδοση ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες οδήγησης

✔ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στα φώτα ομίχλης

✔ ο κίνδυνος θαμπώματος των οδηγών που προπορεύονται ή έρχονται από το αντίθετο ρεύμα είναι μικρότερος.

Λαμπτήρες αυτοκινήτου XENON

Η τεχνολογία XENON λανσαρίστηκε πρώτη φορά το 1991. Συναντάται σε όλο και περισσότερους λαμπτήρες αυτοκινήτων, αν και παλιότερα χρησιμοποιούνταν κυρίως σε πιο ακριβά οχήματα. Είναι μία εξελιγμένη μορφή των λαμπτήρων αλογόνου, στην οποία το φως παράγεται από ιονισμένο αέριο. Ακόμα και αν τα φανάρια του αυτοκινήτου είναι πολύ παλιά, μπορούν να μετατραπούν για να υποστηρίξουν λαμπτήρες ΧΕΝΟΝ με ένα κατάλληλο κιτ-μετατροπέα.

Με ένα σετ φώτα αυτοκινήτου XENON κερδίζετε:

✔ προσαρμοσμένη θερμοκρασία χρώματος (βλ. παρακάτω) και έντονο λευκό χρώμα. Αντίθετα, οι λαμπτήρες αλογόνου έχουν συχνά μία χαρακτηριστική «κιτρινίλα» στο φως που εκπέμπουν

✔ διάρκεια ζωής μέχρι και 4.000 ώρες, τρεις-τέσσερις φορές παραπάνω από τους απλούς λαμπτήρες αλογόνου

✔ μειωμένο κίνδυνο υπερθέρμανσης της λάμπας

✔ λιγότερες πιθανότητες να χαλάσουν οι λάμπες εξαιτίας των έντονων κραδασμών που υφίσταται το αυτοκίνητο στο δρόμο.

Λάμπες αυτοκινήτων LED

Οι λάμπες αυτοκινήτου LED είναι η πιο πρόσφατη από τις τεχνολογίες που αναφέρουμε εδώ. Παρόλο που παραμένουν μια πιο premium λύση σε σχέση με τις άλλους δύο τύπους λάμπας, έχουν γίνει πολύ πιο προσιτές για το μέσο οδηγό τα τελευταία χρόνια, ενώ κυκλοφορούν και σε πολύ μεγαλύτερη ποικιλία. Η παραγωγή του φωτός γίνεται χάρη σε αρνητικά ηλεκτρισμένα ηλεκτρόνια.

Οι λαμπτήρες αυτοκινήτων LED σάς προσφέρουν:

✔ πολύ έντονη λευκότητα φωτός, ιδανική για καλή ορατότητα

✔ μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας

✔ η λειτουργία τους δεν βασίζεται σε κάποιο νήμα ή άλλο υπερευαίσθητο εξάρτημα, οπότε είναι πολύ πιο δύσκολο να χαλάσουν

✔ ακόμα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, που μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 30.000 ώρες.

 

Εκτός από τις παραπάνω κατηγορίες λαμπτήρων, εδώ και λίγα χρόνια αναπτύσσονται και λάμπες αυτοκινήτων με λέιζερ. Παρόλα αυτά, τα μοντέλα που τις υποστηρίζουν είναι ακόμα λίγα. Οπότε, το δίλημμα «φώτα led ή xenon για το αυτοκίνητο» είναι αυτό που θα απασχολεί την πλειοψηφία των οδηγών για τα επόμενα χρόνια.

 

2. Οι θερμοκρασίες χρώματος και η απόδοση στα φανάρια αυτοκινήτου

Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει, η τεχνολογία του λαμπτήρα παίζει σημαντικό ρόλο και στην απόχρωση που θα έχει η δέσμη φωτός του αμαξιού σας. Η λεγόμενη θερμοκρασία χρώματος είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει όχι μόνο την αισθητική του αυτοκινήτου σας, αλλά και την οδική ασφάλεια για εσάς και τους γύρω σας.

Με τον όρο θερμοκρασία χρώματος περιγράφουμε τη «ζεστασιά» ή την «ψυχρότητα» του φωτός που εκπέμπει μια πηγή. Η λέξη θερμοκρασία χρησιμοποιείται επειδή η τελική απόχρωση του φωτός εξαρτάται από το πόσο ζεστό ή κρύο είναι το μέταλλο στο εσωτερικό της λάμπας. Η μέτρηση γίνεται σε Kelvin (K).

Έτσι, μία λάμπα θερμοκρασίας 3.000 K θα εκπέμπει ένα κίτρινο, «θερμό» φως, ενώ μια λάμπα θερμοκρασίας 12.000 K θα παρέχει ένα μπλε-μωβ, «ψυχρό» φως.

 

Λάμπες αυτοκινήτου θερμοκρασία χρώματος Auto Motive

 

Όσον αφορά την ορατότητα στο δρόμο, η αντίληψη ότι όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία ενός χρώματος τόσο καλύτερα βλέπουμε στο δρόμο είναι λανθασμένη. Να θυμάστε ότι τα φώτα θερμοκρασίας 5.000-6.000 K περίπου είναι αυτά που διευκολύνουν περισσότερο το μάτι να βλέπει, ακριβώς επειδή παρέχουν πιο λευκό φως σε σχέση με τα φώτα των υπόλοιπων θερμοκρασιών.

Θερμοκρασία χρώματος

Χρώμα Ανάμιξη χρώματος

Ιδανικό για:

3000 K Χρυσαφί Κίτρινο (95%), Λευκό (5%) Φώτα ομίχλης
4300 K Κίτρινο-λευκό Λευκό (80%), Κίτρινο (20%) Φώτα πορείας
5000 K Έντονο λευκό  Λευκό (100%) Φώτα πορείας
6000 K Λευκό του χιονιού Λευκό (90%), Μπλε (10%) Φώτα πορείας με ιδιαίτερο στυλ
8000 K Μπλε του πάγου Λευκό (70%), Μπλε (30%) Ιδιαίτερο στυλ
10000 K Καθαρό μπλε Μπλε (95%), Μωβ (5%)  

Ιδιαίτερο στυλ

12000 K Μωβ Μωβ (100%) Ιδιαίτερο στυλ

 

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (Κεφάλαιο ‘Ζ) βάζει τις εξής προδιαγραφές για τα χρώματα στα φώτα του αυτοκινήτου:

  • φώτα πορείας (μεγάλα): δύο λευκά ή ειδικής επιλογής κίτρινα φώτα πορείας, που να φωτίζουν σε απόσταση τουλάχιστον 100 m από το όχημα
  • φώτα διασταυρώσεως (μεσαία): ζυγός αριθμός λευκών φώτων ή ειδικής επιλογής κίτρινων φώτων διασταυρώσεως, που να φωτίζουν σε απόσταση τουλάχιστον 40 m από το όχημα
  • φώτα θέσεως (μικρά): δύο μετωπικά λευκά φώτα θέσης. Επιτρέπεται η χρήση ειδικής επιλoγής κίτρινoυ χρώματoς για τα φώτα αυτά, όταν είναι ενσωματωμένα σε φώτα πoρείας ή διασταύρωσης, τα oπoία εκπέμπoυν ειδικής επιλoγής κίτρινες δέσμες. Τα φώτα αυτά πρέπει να σε απόσταση τουλάχιστον 40 m από το όχημα.

Εκτός από τη θερμοκρασία Kelvin, ένας άλλος δείκτης που θα ήταν καλό να κοιτάζετε όταν αγοράζετε λαμπτήρες αυτοκινήτου είναι και τα lumens (L). Πρόκειται για μια μονάδα μέτρησης φωτεινής ροής, η οποία χρησιμοποιείται στις λάμπες αυτοκινήτου led και μας βοηθάει να καταλάβουμε πόσο δυνατό φως εκπέμπει η λάμπα. Να θυμάστε ότι κατά κανόνα όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία χρώματος στα φώτα των αυτοκινήτων, τόσο λιγότερα είναι τα lumens. Για αυτό και οι λάμπες πολύ υψηλής θερμοκρασίας μάς παρέχουν συνήθως μικρότερη ορατότητα.

 

3. Λάμπες αυτοκινήτου H1, H4 H7, Η11 κτλ.

Το τρίτο σημαντικό χαρακτηριστικό στις λάμπες αυτοκινήτων είναι η κλάση τους. Οι λάμπες ταξινομούνται σε τρεις βασικές κατηγορίες έπειτα από απόφαση των Ηνωμένων Εθνών στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Στην Κατηγορία 1 (Group 1) ανήκουν οι λαμπτήρες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα φώτα του αμαξιού. Στην Κατηγορία 2 (Group 2) ανήκουν οι λάμπες που χρησιμοποιούνται μόνο για σηματοδότηση (αλάρμ, φλας, όπισθεν, φωτάκι πινακίδας). Τέλος, στην Κατηγορία 3 (Group 3) περιλαμβάνονται λαμπτήρες αυτοκινήτων που χρησιμοποιούνται μόνο ως ανταλλακτικά σε παλιότερα οχήματα.

Στις Κατηγορία 1 υπάρχουν πολλές υποκατηγορίες λαμπτήρων ανάλογα με τον αριθμό νημάτων βολφραμίου, τη βάση και την ηλεκτρική ενέργεια (Volt/Watt) που απαιτείται για τη λειτουργία τους. Οι περισσότερες υποκατηγορίες ξεκινούν με το γράμμα H και έναν αριθμό από πίσω.

Αντίστοιχα, στην Κατηγορία 2, πολλές υποκατηγορίες ξεκινούν με τα γράμματα C, H, P και W και ακολουθούνται από έναν αριθμό.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές ενδεικτικές υποκατηγορίες και τα χαρακτηριστικά τους:

  • Λάμπες αυτοκινήτου H1: 1 νήμα, 6 V & 12 V: 55 W, βάση P14.5s
  • Λάμπες αυτοκινήτου H4: 2 νήματα, 6 V & 12 V: 55 W, βάση PK22s
  • Λάμπες αυτοκινήτου H7: 1 νήμα, 6 V & 12 V: 60 / 55 W, βάση P43t
  • Λάμπες αυτοκινήτου H11: 1 νήμα, 12 V: 55 W & 24 V: 70 W, βάση PGJ19-2
  • Λάμπες αυτοκινήτου PY21W: 1 νήμα, 12 V & 24 V: 21 W, βάση BAU15s
  • Λάμπες αυτοκινήτου W2.1×9.5d: 1 νήμα, 6 V, 12 V, 24 V: 5 W, βάση W2.1×9.5d

Προτού αγοράσετε, λοιπόν, ένα σετ λάμπες αυτοκινήτων, φροντίστε να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου σας. Έτσι θα είστε σίγουροι ότι θα αγοράσετε το κατάλληλο προϊόν και θα αποφύγετε τυχόν τεχνικά προβλήματα.

 

70+ λάμπες αυτοκινήτου στο Auto-Motive

Από λάμπτήρες led αυτοκινήτου μέχρι απλές λάμπες αυτοκινήτου αλογόνου, το Auto-Motive διαθέτει δεκάδες επιλογές για να ανανεώσετε τα φανάρια του αυτοκινήτου σας με τον κατάλληλο εξοπλισμό φωτός.

Δείτε όλους τους διαθέσιμους λαμπτήρες αυτοκινήτου στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα και αποκτήστε τους πανεύκολα σε λίγες εργάσιμες μέρες πανελλαδικά. Για οποιαδήποτε επιπλέον απορία σχετικά με τεχνικά ζητήματα, το έμπειρο προσωπικό μας θα χαρεί να σας εξυπηρετήσει!