5 εξαρτήματα για max μείωση καυσίμου

5 εξαρτήματα για Max μείωση καυσίμου Auto Motive

Η μείωση καυσίμου κατά την οδήγηση ξεκίνησε ως περιβαλλοντική «μόδα», αλλά σταδιακά έγινε ζητούμενο για όλο και περισσότερους οδηγούς. Ειδικά τους τελευταίους μήνες, με τις τιμές της βενζίνης να πλησιάζουν σε νούμερα πρωτόγνωρα, μας αφορά όλους περισσότερο από ποτέ.

 

Τα 5 εξαρτήματα που επηρεάζουν σημαντικά τη μείωση καυσίμου

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξοικονομήσετε καύσιμα κατά την οδήγηση. Πέρα από την τροποποίηση της οδηγικής μας συμπεριφοράς, σημαντικό ρόλο παίζει και η καλή κατάσταση του αυτοκινήτου. Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε πέντε σημαντικά εξαρτήματα που μπορούν να κάνουν πραγματικά τη διαφορά στη μείωση κατανάλωσης καυσίμου.

 

Μείωση καυσίμου Auto Motive

 

1. Φίλτρο αέρα

Όπως έχουμε δείξει και σε προηγούμενο άρθρο μας, τα φίλτρα αέρα είναι ένα από τα πιο σημαντικά εξαρτήματα ως προς την απόδοση του οχήματός σας. Το ίδιο ισχύει και ως προς την εξοικονόμηση βενζίνης. Ο βασικός του ρόλος είναι να καθαρίζει τον αέρα που εισέρχεται στον κινητήρα και να τον προετοιμάζει ώστε να αναμειχθεί με τη βενζίνη ή το πετρέλαιο για την καύση.

Η ποιότητα του μείγματος αέρα-καυσίμου έχει μεγάλη επίδραση στην απόδοση του κινητήρα. Άρα, ένα παλιό, βρωμισμένο φίλτρο αυτομάτως ρίχνει την ποιότητα του μείγματος και αναλογικά αυξάνει την ανάγκη σε καύσιμο ώστε ο κινητήρας να πετύχει τις απαραίτητες αποδόσεις. Η αλλαγή φίλτρου αέρα, λοιπόν, είναι μία εύκολη άλλα ουσιαστική βελτίωση στον κινητήρα, η οποία μεταξύ άλλλων θα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση καυσίμου. Οι περισσότεροι κατασκευαστές συνιστούν να γίνεται αλλαγή των μπουζί κάθε 90.000 χλμ. περίπου.

 

2. Μπουζί

Ένα άλλο σημαντικό εξάρτημα για την καύση στον κινητήρα είναι τα μπουζί (ή αναφλεκτήρες). Σε αυτά περνάει ηλεκτρικό ρεύμα υψηλής τάσης, το οποίο με τη σειρά του δημιουργεί τον σπινθήρα που ξεκινάει την καύση. Η σωστή λειτουργία του επιτρέπει την εκκίνηση της καύσης με σημαντική μείωση κατανάλωσης καυσίμου.

 

3. Αισθητήρας οξυγόνου αυτοκινήτου

Ο αισθητήρας οξυγόνου αυτοκινήτου (γνωστός και ως αισθητήρας Λάμδα) μετρά τους ρύπους (άκαυστο μείγμα) στα καυσαέρια του αυτοκινήτου και έπειτα ενημερώνει τον εγκέφαλο του οχήματος για αυτά, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις στη διαδικασία της καύσης. Η λειτουργία του έχει σαν στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, όμως μπορεί να βοηθήσει και στην κατανάλωση καυσίμου.

Συγκεκριμένα, ο αισθητήρας οξυγόνου μετρά το αν το μείγμα έχει είτε πολύ μικρή είτε πολύ μεγάλη ποσότητα καυσίμου. Με τα χρόνια στο εσωτερικό του συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες άνθρακα, οι οποίες τον κάνουν να μην «διαβάζει» σωστά την ποσότητα καυσίμου στα καυσαέρια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να στέλνει λανθασμένες πληροφορίες στον εγκέφαλο, ο οποίος με τη σειρά του ενδέχεται να στείλει παραπανίσια ποσότητα καυσίμου στην καύση.

Με λίγα λόγια, ένας καλοσυντηρημένος αισθητήρας οξυγόνου μπορεί να εξασφαλίσει σηματνική μείωση καυσίμου στο αυτοκίνητό σας.

 

4. Ελαστικά αυτοκινήτου

Τα ελαστικά είναι από μόνα τους ένα κεφάλαιο στην οικονομία καυσίμου. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση βενζίνης ενδέχεται να επηρεαστεί από:

  • την πίεση των ελαστικών: ανάλογα με τον τύπου του αυτοκινήτου, το μοντέλο, τον κατασκευαστή κτλ)
  • την καλή ζυγοστάθμιση των ελαστικών: εκτός από το ότι δυσχεραίνει την οδήγηση, η κακή ζυγοστάθμιση δυσχεραίνει την κίνηση του οχήματος και άρα αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου από τον κινητήρα
  • το είδος του ελαστικού: όλοι οι γνωστοί κατασκευαστές ελαστικών προσφέρουν ειδικά σχέδια με επίκεντρο την καλύτερη ποιότητα κύλισης και άρα τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση καυσίμου.

 

Οικονομία καυσίμου ελαστικά Auto Motive

5. Μπεκ βενζίνης

Ολοκληρώνουμε τον οδηγό μας με ένα ακόμα σημαντικό εξάρτημα του συστήματος ψεκασμού του κινητήρα: τα μπεκ βενζίνης (injectors). Αυτά είναι υπεύθυνα για την ποσότητα καυσίμου που ψεκάζεται στον κινητήρα ώστε να γίνει η καύση. Άρα, όπως είναι λογικό, όσο πιο καθαρά και σωστά ρυθμισμένα είναι, τόσο καλύτερη εξοικονόμηση καυσίμου γίνεται. Ο καθαρισμός τους μπορεί να γίνει από εσάς με κάποιο ειδικό καθαριστικό injection ή σε κάποιο εξειδικευμένο συνεργείο.

 

Χρειάζεστε περισσότερες συμβουλές; Επικοινωνήστε μαζί μας

Η εξειδικευμένη ομάδα του Auto-Motive είναι κοντά σας καθημερινά με χρήσιμες συμβουλές και μία μεγάλη γκάμα χιλιάδων κωδικών από εξαρτήματα. Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!

Τηλέφωνο: (+30) 2316 002626

Email: info@auto-motive.gr

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε στην κατηγορία Συμβουλές. Αποθήκευσε αυτό το άρθρο πατώντας the εδώ.
Messenger icon
Στείλτε μας μήνυμα μέσα από την εφαρμογή του Messenger
Call Now Button